Ak chceš zmenu, musíš začať najprv od seba


Veľa som premýšľala nad tým, akú tému s vami začnem rozoberať. Existuje mnoho vecí, o ktorých by sa dalo písať. Hlavou mi prúdi hneď niekoľko myšlienok. Problém však nastáva vo výbere, pretože ja by som najradšej rozobrala s vami všetko a hneď, ale to by bolo na veľmi dlhé čítanie. Trápi ma mnoho vecí, ktoré by som veľmi rada zmenila... Ľahostajnosť voči našej krásnej planéte Zem, odpad, ktorý nás zahlcuje a na ktorý doplácajú iní, týranie zvierat a slabších jedincov, politická situácia v našej krajine a ešte oveľa viac...

Bohužiaľ, nemám zázračnú moc pomáhať všetkým, zachraňovať ich a "nalievať" rozum ľuďom, ktorí ho potrebujú a ani vy nie... Je mi fakt strašne smutno a zle z toho všetkého, čo sa okolo nás deje. Ale plač, ľútosť, otázky typu "Prečo je to tak? ako aj odpovede, že s tým nemôžete niečo spraviť NIE SÚ RIEŠENÍM! Ak toto budete robiť aj naďalej, nikomu tým nepomôžete a ani sa tým nič nezmení. Všetko ostane na svojom mieste tak ako to je alebo sa situácia ešte viac zhorší. Každý z nás môže pomôcť. Ako? Tak si napríklad zoberme pomoc týraným a túlavým psíkom. Chodíte venčiť útulkáčov? Zdieľate príspevky, ktoré denne priadavajú útulky na facebook-u, aby pomohli nájsť rýchlejšie zvieratkám domov? Podpisujete petície? Prispievate ľubovoľnou finančnou čiastkou, či kúpou krmiva a iných potrebných vecí pre útulkáčov? To všetko sú malé a zároveň veľké kroky, ktoré dokážu pomôcť každému jednému chlpáčovi. Plač ani súcitné komentáre im veru nepomôžu. Ale čo je najdôležitejšie, ak chceme dosiahnuť zmenu musíme v prvom rade začať sami od seba! Sami seba musíme zmeniť, zmeniť svoj prístup k životu, nerobiť to, čo sa nám na ostatných nepáči. Začnite triediť odpad; vybehnite v rámci prechádzky vyvenčiť psíkov z útulku; pomôžte nevládnej susede/susedovi vyniesť nákup; ak vidíte v obchode pohodený tovar, dvihnite ho a nenechajte ho ležať na zemi, aj keď nespadol vám; začnite nakupovať prírodnú kozmetiku, ktorá je šetrná k prírode a vďaka ktorej nebudú musieť trpieť zvieratá; ak prídete k lekárovi, pozdravte sa a kašlite na to, že vám nikto neodzdravil, a mohla by som tu menovať ešte XY ďalších vecí...ale ešte spomeniem jedno - hlavne sa veľa usmievajte :). 

Ľudia budú robiť vždy to, čo robí väčšina.

Toto je ten JEDNODUCHÝ RECEPT na to, ako môžeme postupne dosiahnuť zmenu a zlepšiť tak svoje prostredie, v ktorom žijeme. Staňte sa lepším človekom a buďte príkladom pre ostatných. Pamätáte sa na školské časy, kedy väčšina spolužiakov počúvala rap a začali sme ho počúvať aj my, a to len preto, aby sme zapadli do davu. Alebo spolužiačka, ktorá bola pre väčšinu atraktívna a chceli sme byť aj považované za atraktívne aj my, tak sme sa začali správať a obliekať ako ona. Ľudia budú vždy robiť to, čo robí väčšina. Preto verím, že ak to o čom píšem začne robiť jeden, druhý, tretí človek, začne sa to šíriť, ľudia sa inšpirujú a začnú sa postupne meniť. Len takýmto spôsobom môžeme postupne zmeniť náš svet k lepšiemu. My sami si vytvárame budúcnosť a sami môžeme spraviť tento svet krajším. Zlo tu vždy bolo, je a vždy bude, no netreba sa nechať odradiť alebo sa vzdávať!




#OOTD: culottes - Secondhand ・ sweater - New Yorker ・ tights - Vintage ・ jacket - Zaful ・ boots - Topankovo ・ cap - Romwe 




8 Komentáre

  1. Aj mňa v poslednej dobe veľmi veľa veci trápi. Nikdy som ich neignorovala, no politika, ekológia, správanie sa k ľuďom, či zvieratám, mi trhá srdce každým dňom viac a viac a snažím sa to zmeniť. Veľmi. Niektorí kamaráti len krútia hlavou, že sa tým nemôžem tak pohlcovať, že je to šialené, aby som robila iba toto vo svojom živote, kontrolovala, či mám so sebou tašku do obchodu, či je oblečenie vyrobené fair trade alebo, či sú v kozmetike parabény. Ja viem, že veľmi veľa ľuďom prídu tí enviromentálni nadšenci, ako totálni šialenci, aj mne asi v istom bode prišli, a nevedela som si predstaviť viesť tak svoj život, ale momentálne mi táto jediná vec dáva v mojom živote zmysel. Že robím niečo prospešné, a aj keď počúvam samé: ,,Načo sa toľko snažíš, aj tak s tým sama nič nezrobíš," tak ja presne nosím v hlave vetu, treba začať od seba.

    btw. to v ktorom sekáči si našla Culotty? Ja som myslela, že takéto novodobé strihy vecí, je nemožné nájsť v second hande! :O

    Lily of the valley / Svet Podľa Konvalinky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne toto nemám rada na ľuďoch "načo sa toľko snažíš?", to keď si tak každý povie, tak potom jasné, že sa nič nezmení... Je dôležité "naliať" ľuďom rozum a ukázať im, že toto si povedať nemôžu lebo sa fakt nezačne nič meniť, takže som rada, že to nevzdávaš a ďalej v tom pokračuješ. Pevne verím, že skôr či neskôr sa ľudia od teba inšpirujú, zamyslia sa, pochopia to a začnú zo sebou niečo robiť :).

      Všimla som si, že si tiež z Prešova, čiže našla som ich v sekáči na Levočskej ulici, ktorý je hneď vedľa drogérie Teta :).

      Odstrániť
    2. Ďakujem krásne aj za kompliment, aj tip!♥

      Odstrániť
    3. Vôbec nie je za čo ;) ♥ ♥ ♥.

      Odstrániť
  2. Túto vetu počúvam v poslednej dobe veľmi často, ale musím povedať, že je na nej veľkyyy kusisko pravdy :) Tie fotky sú úžasné:)!
    THE NOELA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Potom to je super, pretože zrejme si mnoho ľudí uvedomuje, že je potrebné začať od seba. Veľmi sa z toho teším a dúfam, že nás bude čoraz viac :).

      Ďakujem/e veľmi pekne za pochvalu, tešíme sa ♥.

      Odstrániť