U Vladies v kúpeľni


Od posledného #beauty článku ubehol nejaký ten čas, za ktorý sa mnoho zmenilo. Zmena nastala nielen vo výbere kozmetiky, ale aj v starostlivosti o moju pleť, vlasy a telo. Nechcem tým napísať, že som sa začala o seba viac starať. Skôr by sa dalo povedať, že som sa naučila počúvať svoje telo a dávať mu to, čo skutočne potrebuje.

V čase svojich 15 rokov som začala mať problémy s pleťou a celkovo pokožka začala byť viac citlivá. Nikdy som nemala ťažké akné a v podstate ani akné ako také, avšak vyrážky ma trápili stále, najmä na čele. Navštevovala som kožných lekárov, tí mi predpisovali rôzne lieky, no nič mi nezabralo dlhodobo. Poslednou možnosťou v dosiahnutí pozitívnych výsledkov bolo užívanie lieku patriaceho do skupiny retinoidov- Roccutane, ale tento liek som nemohla začať užívať, nakoľko mám cukrovku a mohlo by mi to výrazne ovplyvniť (zhoršiť) zdravotný stav. Poviem vám, že som sa dlho trápila a všade som sa napočúvala slova "bohužiaľ"... Jedného dňa som u sestry videla fľaštičky a krémy, ktoré ma zaujali. Hneď som sa jej spýtala čo to je, odpovedala "prírodná kozmetika". V tom momente som si povedala, že to vyskúšam aj ja, ale samozrejme, prípravky určené pre môj typ pleti - zmiešaná a citlivá. Zopár riadkov o prírodnej kozmetike a tiež, ktoré prvé prípravky to vlastne boli, ste mohli vidieť TU. Odvtedy veľa skúšam a musím povedať, že moja pleť sa po používaní prírodnej kozmetiky viditeľne zlepšila. Aj keď som presne ten typ, ktorý sa bude s vyrážkami trápiť asi až do cca 40 rokov. Samozrejme, do karát mi hraje aj menej stresu, lepšia strava a viac pohybu.

Chcem však podotknúť, že toto nie je žiadna reklama na produkty. Možno sa trápite s podobným problémom aký mam aj ja a možno vám práve tento článok pomôže k pozitívnej zmene. Preto som ho pripravila pre vás, pripravila som akýsi Z O Z N A M produktov, ktoré mi vyhovujú a vďaka ktorým je moja pleť lepšia a krajšia ako kedykoľvek predtým (aj keď nie ideálna). Niektoré produkty chcem zmeniť za nové, ale to vám všetko napíšem v tomto článku, tak poďme na to.

P    L    E    Ť


Nájsť skutočne dobrý denný krém je poriadna drina. Ja som tie svoje krémy (áno sú dva, vysvetlím nižšie) našla, ale až po veľmi dlhom čase. V chladných mesiacoch alebo ak má pleť sklon k vysušovaniu, používam výživný krém na báze kvetinových vôd a rastlinných olejov, ktorý je obohatený slimačím sekrétom. Stačí ho na pleť naniesť v skutočne malom množstve, pretože potom by sa mi pleť zbytočne leskla a premasťovala, čo určite nechcem. V horúcich dňoch zase používam hydratačný krém s arganovým olejom a kyselinou hyalurónovou, ktorý nezanecháva mastný film a pleť krásne zmatní (kúpite ho v DM drogériách).


Ako toner používam bio ružovú vodu, ktorá má antibakteriálne, protizápalové a čistiace účinky a krásne reguluje tvorbu mazu. V boji s vyrážkami mi pomáha zinková mastička tej istej značky, ktorú som dostala na Vianoce od sestry. Vždy, ak vidím, že sa mi niečo začína tvoriť alebo už niečo mám na pleti, si nanesiem túto mastičku a do pár dní nemám na pleti nič. Toto je fakt malý zázrak, ktorý vám odporúčam mať doma, ak vás trápia vyrážky či akné.


Do svojich 24 rokov som nevedela čo sú tmavé kruhy pod očami. Skutočne! Ale stres a najmä spánok v neskorých nočných hodinách sa mi na pleti nepekne podpísal. Tmavé kruhy sú na svete, aj keď našťastie nie veľmi výrazné. Začala som používať tento očný balzam zo siedmych byliniek, ktorý eliminuje jemné vrásky, opuchy a tmavé kruhy pod očami. Mne a mojej sestre pomáha, ale mojej mamine, ktorá má výraznejšie tmavé kruhy a aj opuchy veľmi nepomohol. Je mastnejší, preto je najlepšie si ho naniesť na noc pred spaním.


Pleť si čistím čistiacim gélom bez obsahu mydla za pomoci kefy na pleť, vďaka čomu je moja pleť dokonale vyčistená, ale gél mi nerobí veľmi dobre, nakoľko moju pleť trochu vysúša. Na odstránenie make-upu a na ranné očistenie pleti od nečistôt, ktoré vyprodukovala moja pleť za noc, používam micelárnu vodu vhodnú pre citlivú pleť. Ďalej používam dve masky. Prvou z nich je superhydratačná vyplňujúca textilná maska Moisture + Aqua Bomb (fakt pecka), a druhou je maska s čiernymi minerálmi, ktorá krásne sťahuje póry. Tú druhú používam raz za týždeň, ale hydratačnú masku potrebujem používať viackrát do týždňa. Práve preto si plánujem zakúpiť nejakú hydratačnú "fajnotku", ktorá ma nevyjde majland, a taktiež chcem vymeniť všetky tieto produkty za tie prírodné.  Dôvod? Nepodporujem kozmetiku testovanú na zvieratách a tiež preto, lebo prírodná kozmetika je šetrná aj voči životnému prostrediu. Ak by ste mali nejaké tipy, tak sem s nimi.

.
V    L    A    S    Y


Iste ste si na instagrame všimli moju sťažnosť, že ma trápia suché a krepovité vlasy. Mám polohusté dlhé vlasy a niekedy fakt neviem čo s nimi spraviť, aby boli lesklé a pružné. Kedysi som takýto problém nemala, no môžem si za to sama. V minulosti som si zosvetlila vlasy a následky nesiem až dodnes a budem už asi navždy... So štiepením končekov mi veľmi pomohol šampón s chininom, o ktorom som vám písala TU. Po ňom sa skutočne vlasy nelámu a dokonca podporuje aj rast vlasov. Ale čo sa týka kozmetiky na vlasy, tak stále skúšam. Momentálne som začala používať šampón a kondicionér lotyšskej značky MARA Naturals, ktoré neobsahujú žiadne silikóny, parabény, alergény, alkohol a ani umelé farbiva. Musím tieto produkty pochváliť, pretože moje vlasy sú trochu lepšie a hlavne sa lepšie rozčesávajú, neuzlia sa a krásne voňajú (vôňu ocenil aj môj priateľ), ale zrejme budem skúšať ďalej. 

Po sprche si na vlasy nanesiem vlasové tonikum Bilka, vďaka ktorému sa vlasy ľahšie rozčesávajú a sú jemné na dotyk. Používam ho každý druhý až tretí deň. Kaderník mi tiež odporučil, že mám na svoje suché vlasy používať najmä arganový olej a musím povedať, že som našla poklad (na mysli mám ten olej). Taktiež som na vlasy skúsila použiť kokosový olej (vyskúšam aj zábaly, tak ako ste mi to odporučili na instagrame) a ten tiež funguje.


T    E    L    O


Okej, kávu nepijem, pretože mi nechutí (asi som čudná), ale jej vôňu mám rada. Tento organický telový kávový peeling prekrvuje a stimuluje pokožku a okrem toho aj pekne zatočí s celulitídou! Na pleť, ale aj na telo (striedam si to s "kávičkou") používam lufovaný scrub, ktorý je určený skôr na telo, ale mne vyhovuje aj na pleť, pretože ju nedráždi. Viac som vám o ňom napísala TU.


Predstavujem vám tri multifunkčné zázraky prírody. Prvým z nich je hojivý gél s aloe vera a morskými riasami, ktorý má protizápalové, antibakteriálne, protiplesňové a mnohé ďalšie účinky. Dokonca by mal zmierňovať prejavy celulitídy a zázračne pôsobiť na nezdravé vlasy. Ja ho používam po slnení alebo ak sa mi na pokožke objaví alergická reakcia, a tiež po holení. 

Druhým pokladom je "Havlíkův přírodní zázrak", ktorý používam na dehydrovanú pleť, suché pery, suché ruky a okolie nechtov, na vyrážky, drobné rany...takmer na všetko. Najlepšie sa vstrebáva na vlhkej pokožke. 


A tretím opäť všestranným pokladom je organické ghanské bambucké maslo, ktoré používam na hojenie rán, na suché pery a suché miesta na pokožke alebo na vyrážky či chodidlá. Znovu, prírodný produkt, ktorý by vám zaručene nemal chýbať, keďže si poradí s viacerými problémami. 


Ruku hore, kto nepoužíva alebo nemiluje organický panenský kokosový olej, ktorý veľmi dobre robí našej pleti a telu, pomôže aj s poškodenými a suchými vlasmi, dokonca sa dá jesť. No nemiluj ho! Všetky veľmi dobre vieme, aký je úžasný, preto sa o ňom ďalej nebudem rozpisovať. 

Prejdem k poslednej časti v starostlivosti o telo, k holeniu. Toto je pre mňa citlivá téma, nakoľko moja pokožka je tiež citlivá so sklonom k začervenaniu a podráždeniu. V tejto oblasti taktiež stále skúšam a objavujem, čo mi bude najviac vyhovovať a pomáhať v boji s podráždenou a precitlivenou pokožkou. Pred holením používam kompaktnú penu na holenie s obsahom hroznového, kokosového, borákového a marhuľového oleja, ktorá chĺpky zjemnia a pokožka po nej bude dostatočne hydratovaná. Po holení použijem kokosový olej alebo hojivý gél s aloe vera alebo toto hydratačné mlieko po holení, ktorý pokožku krásne vyživí. Skúšala som holenie voskom, na prekvapenie celkom fajn, ale čakanie na dorastajúce chĺpky ma fakt nebaví. Momentálne to istí žiletka a skúšam aj IPL epilátor, ale zatiaľ len na malej ploche, keďže by ho diabetici veľmi používať nemali. Zatiaľ testujem, ako sa k tomu postaví moja pokožka, držte prsty.




Po prečítaní tohto článku ste si iste všimli, že veľa produktov mám od značky Soaphoria a Manna. Táto kozmetika vždy splní moje požiadavky, ale osvedčili sa mi aj iné kozmetické značky, ako Dulcia či Modrá púpava alebo Havlíková apotéka. Ako som už spomínala, postupne plánujem vymeniť niektoré produkty za tie prírodné, sú to: micelárna voda, masky na tvár, čistiaci gél, dezodorant, sprchový gél, krém na ruky a telové mlieko. Ak by ste mali nejaké skvelé tipy, rady či odporúčania, tak sem s nimi, určite budem veľmi rada :).

8 Komentáre

  1. Docela jsi mě nalákala na zinkovou mastičku. :) Havlíkovu Apotéku už dlouho chci vyzkoušet.
    Miska blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam obe, za mňa veľká spokojnosť :) ❤.

      Odstrániť
  2. Skvelý článok, ďakujem za tipy na novú kozmetiku. Ja mám po pôrode dosť problematickú pleť a na zázračné účinky zinkovej masti som veru úplne zabudla :D ďakujem za pripomenutie

    NITA
    NEW POST

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec nie je za čo a som veľmi rada, že sa ti článok páči ;) ❤.

      Odstrániť
  3. havlíková apotéka má kamenný obchod aj v liberci a častokrát som okolo neho chodievala a na ich prípravky sa s rozvahou dívala, ale nikdy som si zatiaľ nič nekúpila. počula som totiž, že nie sú tak prírodný, ako o sebe tvrdia, ale to je viacej značiek kozmetík, ktoré sa tvária tým, čím nie sú.

    každopádne super produkty, o ktorých som ešte nikdy pred tým nepočula, takže super tipy! ^^.

    THE WORLD BY KEJMY | @LADY_KEJMY.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem ako to je presne s Havlíkovou apotékou, musím sa na to lepšie pozrieť , ale zvyčajne si máš vždy možnosť overiť, či značka ponúka skutočne prírodnú kozmetiku, a to certifikátmi, ktoré si len tak zo srandy nemôžu na eshop zavesiť :). Takisto je dobré pred samotnou kúpou pozrieť aj na zloženie produktu, ktoré eshopy uvádzajú :). Treba v tom vedieť chodiť a čítať medzi riadkami, pretože áno, môže sa stať že natrafíš na prírodnú kozmetiku, ktorá sa tvári, že ňou je :). A ďakujem pekne Kejmy, som rada, že sa ti článok páči ;) <3.

      Odstrániť
  4. Super článek :-) je pro mě velmi inspirativní, jaké produkty vyzkouším :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma veľmi, veľmi, veľmi teší, naozaj! :) <3

      Odstrániť