Byť sám/a sebou



Najprv sa okolo seba pozrime. Vidíte? Ja áno. Z každej strany sa na nás sypú reklamy na rôzne produkty, dokonalé fotografie modeliek, herečiek/hercov,ktoré sú upravované v photoshope, recepty na dokonalý život, ako byť dokonalou manželkou, dobrou matkou, sestrou, svokrou, ako si udržať manžela, ako variť, kde nakupovať, čo nakupovať, akým športom sa venovať, a tak ďalej  by som mohla pokračovať. Z každej strany na nás "vyskakujú" reklamy, časopisy nám núkajú rôzne triky a tipy na dokonalý "život". Je to všetko fajn, že nám niekto chce pomôcť a poradiť nám, ale má to jeden háčik. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako nás takéto "diktovanie" vlastne ovplyvňuje? Ako ovplyvňuje náš postoj a správanie k danej veci, situácií a na život?

Netvrdím, že rady a odporúčania sú zlé, to nie, ale v dnešnej dobe je ich enormne veľa, až má človek pocit, že keď robí niečo inak, tak je divný. Prestávame byť sami sebou, chodíme ako naprogramované postavičky. Robíme to, čo nám niekto nadiktoval. A je to vidieť nielen v móde... Ale ostaňme pri tej móde.  

Ľudia prestali vnímať ozajstnú "chuť života", boja sa VYJADRIŤ VLASTNÝ NÁZOR. Koľkí z nás nepovedia svoj názor len preto, aby boli u svojich priateľov a vo svojom okolí považovaný za, nazvime to, cool? Napríklad, ja osobne to vidím najmä na stránkach typu Dnes nosím, Móda zo slovenských a českých ulíc alebo Nákupné maniačky. Namiesto toho, aby si dotyčná osoba prezrela fotku osoby, ktorá by mala byť hodnotená, zamyslela sa nad tým, čo daným outfitom človek chce povedať, tak si ako prvé radšej prezrie komentáre ostatných hejterov a zhejtuje to takisto, hlúpo. Je ťažké povedať kritiku a podať ju tak, aby sa dotyčný neurazil. Ale zvláštne (nie tak celkom) je na tom to, že človek vidí  v komentároch poväčšine len tie hejty, než by niekto fotku alebo outfit pochválil alebo poradil, ako sa nabudúce polepšiť. Všeobecne sme kritický národ a nevieme oceniť prácu a snahu iných, nevieme dopriať, pomôcť a pochváliť ostatných, bojíme sa vyjadriť svoj vlastný neprikrašlený názor na danú vec, zabúdame vnímať a vychutnávať si život, taký aký je. Vždy niečo riešime, frfleme, nadávame, hejtujeme, závidíme, nedoprajeme ostatným (česť výnimkám). Dnešná doba je zvláštna a zložitá. Možno sa to zmení, možno nie. Ak však chceme, aby sa to zmenilo, začať by sme mali najprv u seba. Až tak môžeme ísť príkladom a očakávať zmenu u ostatných. Toľko k môjmu subjektívnemu názoru.

"Byť sám sebou vo svete, ktorý sa ťa neprestajne snaží urobiť niekym iným, je veľký úspech" - Ralph Waldo Emerson





#OOTD: Bunda: New Yorker / Rifle: Orsay / Tričko: Camaieu / Kabelka: z Chorvátska / Sandále: bonprix.sk 


Foto: Peter Basala

13 Komentáre

  1. Veľmi pekný a pravdivy článok. Keď sa nad tým zamyslím, tak je ti všade okolo nás a veľmi nás to ovplyvňuje a ani si to neuvedomujeme. Inak pekná bunda. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, som rada, že si ho niekto prečítal ;) ❤ ❤ ❤.

      Odstrániť
  2. Krasne Vladka, si kocka. Toto sa mi mooc paci. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. veľmi pekný článok, súhlasím s tebou :) stačí si pozrieť IG trendy a je to všetko na jedno kopyto :(
    inak krásne sako :)
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pekne si to napísala veru :) a outfit je krásny kvietkované možem :)

    OdpovedaťOdstrániť