#DIY: Vrecúška na desiatu, ovocie či zeleninu


Tuším rok-dva dozadu a možno aj viac, to je vlastne jedno, bol súčasťou magazínu Eva darček v podobe nákrčníka. Neskôr dali ako darček ďalší, takže som ich mala dva. Jeden mal vzor s citrónikmi a ten druhý s melónmi. V tom čase som chodila pravidelne behať, tak som si povedala, že ich možno na niečo využijem. Asi si viete predstaviť, ako to dopadlo. Nákrčníky som nemala ani raz a povaľovali sa mi v krabici medzi ďalšími vecami. Už dávnejšie som robila doma poriadok a ako inak, pri triedení som na ne natrafila. Vedela som, že keď som ich nevyužila doteraz, inak to už nebude. Vyhodiť, či nevyhodiť? Odniesť, či neodniesť ich do zberu? Veľmi sa mi páčil veselý a hravý vzor u oboch nákrčníkoch, preto som sa ich nechcela vzdať. Uložila som si ich do krabice s DIY materiálom. Popremýšľala som a po pár dňoch ma napadlo si z nich vyrobiť vrecúška na nákupy, desiatu alebo na cesty. 

Bol to veľmi jednoduchý diy projekt, keďže stačilo upraviť len dve strany látky a dorobiť peknú šnúrku, ktorou vrecúško uzatvorím. Samozrejme, jednoduché by to bolo aj v prípade, kebyže máte tvoriť z čistej látky. Stačilo by vám zašiť tri strany látky do tvaru obdĺžnika a štvrtú stranu upraviť tak, ako to vidíte pri kroku č.2, 3 a 4. Využiť môžete hocičo - staré záclony, obrusy alebo rôzne látky. Dôležité však je, že prestanete používať plastové sáčky a nahradíte ich týmito vrecúškami, ktoré môžete využívať roky. Desiatu si zabaľte do voskového obrúska a vložte ju do tohto ušitého látkového vrecúška. Už žiadne plastové sáčky, servítky a alobaly. 

Inšpirovala som vás? Skúsite si ušiť tieto vrecúška alebo dáte prednosť už hotovým a kúpite si ich? 






▪️ látka   ▪️ niť   ▪️ nožnice   ▪️ špendlíky   ▪️ šijací stroj   ▪️ zicherka




KROK 1. Látku rozstrihnite na tri časti. Z väčšej časti látky bude vrecúško a zvyšné dve využijete na výrobu šnúrok. 

KROK 2. Jednú časť (ľavá strana) látky prehnite a prišpendlite (bude to miesto pre šnúrku), a druhú (pravá strana) len prišpendlite. 

KROK 3. Prišpendlenú pravú stranu látky, ktorú vidíte na fotke, jednoducho zošite (od kraja ku kraju látky). Ľavú stranu zošite po celom obvode (látky nespájajte, keďže to bude otvor vrecúška), ale POZOR! Prečítajte si krok č.4

KROK 4. Tú časť (ľavá strana), ktorú ste si podhli nešite až do konca, ale nechajte kúsok miesta pre šnúrku. Nožnicami spravte menší otvor a až tak voľné miesto zošite a spojte so zvyšnými stehmi. Ostane vám otvor na šnúrku.




KROK 5. Výroba šnúrok! Dve menšie časti látky, ktoré sa vám zvýšili pri strihaní (krok č.1), rozstrihnite na pásiky. 

KROK 6. Aby ste mali pásiky dlhšie, pokojne spojte dva pásiky pevným uzlíkom. Dokopy potrebujete tri dlhé pásiky na výrobu jednej dlhej šnúrky. 

KROK 7. Vezmite tri dlhé pásiky, spravte pevný uzol a zapleťte ich. Presne tak, ako sa pletie klasický vrkoč. Ak skončíte, opäť spravte uzol. 

KROK 8. Pomocou zicherky prevlečte šnúrku cez otvor, z ktorého vám po prevlečení budú vychádzať dva konce oboch šnúrok. 





Vrecúška naplňte chutnou desiatou, ovocím či zeleninou a zaviažte na mašličku. Skvele vám poslúžia aj na drobnosti počas cestovania. 







photos by Vladies





1 Komentáre