Moja cesta ku knihám


Možno si spomínate na to, kde pri poslednej súťaži som sa vás pýtala, čo by ste zmenili na blogu alebo čo nové by ste privítali. Písali ste, že by ste chceli článok o knihách. A je to tu! Dnes som sa pre vás rozhodla napísať príbeh, ako som sa ku knihám postupne dopracovala , aké knihy čítam najradšej, čo ma zaujíma a ako knihy najradšej nakupujem.


Začala by som tým, že moja cesta ku knihám bola naozaj dlhá. Keď som bola malé dieťa, najradšej som na knihách mala pestrofarebné obrázky, o text som nemala núdzu. Ani v čase dospievania som o knihy nezakopla, len keď som musela. A to bolo v škole, pri povinnom čítaní. Vždy som si uvedomovala dôležitosť a význam kníh, vďaka ktorým rozvíjame svoju fantáziu, čítaním si zlepšujeme slovnú zásobu a takisto vieme pri čítaní odreagovať. Keď som mala približne 18/19 rokov, čítala som romány, veľa románov, ale neostala som pri nich dlho. Všetky mi prišli na jedno kopyto, nudili ma. Tým pádom som od kníh opäť upustila. 


Ku knihám ma začalo opäť ťahať v čase blogovania. Čítala som veľmi veľa časopisov, a aj ich stále čítam (najradšej), ale prišla som na to, že v časopisoch nenájdem to, čo v knihách. Samozrejme, hovorím o knihách o móde, ktoré ma väčšmi zaujímajú. Niektoré ste mohli vidieť aj na fotkách, ako je Abeceda módy, Módní návrhářství (práve čítam) a Biblia štýlu. Mám v pláne prečítať aj iné knihy o móde, ale tie sú veľmi drahé. A nielen tie chcem prečítať. Zabudla som vám ešte povedať, že vždy ma lákali knihy založené na skutočných udalostiach. Tieto knihy mi dávali a dávajú v živote zmysel. Môžu ma niekam posunúť, vďaka ním si uvedomím, čo všetko mám  a ako dobre sa mám oproti iným ľuďom. Viem, spomínala som, že sa pri knihe dá odreagovať, ale ja sa radšej odreagujem pri športe, čiže knihy čítam skôr preto, lebo chcem niečo vedieť, chcem sa niečomu novému priučiť. Prečo som vlastne také knihy nečítala skôr? Pretože som bola v puberte lenivá googliť, ísť do knižnice alebo kníhkupectva a hľadať. 

Dnes je tomu inak. Prečítala som skvelé knihy od Waris Dirierovej, ako sú Púštny kvet, Svitanie nad púšťou a Deti púšte. Ku knihe Púštny kvet, bol natočený aj film. Možno ste ho videli. Je to veľmi smutný skutočný  príbeh, ktorý si odporúčam prečítať. Ďalšou super knihou je Šlabikár šťastia: Návrat k sebe od Pavla "Hiraxa" Baričáka. Úžasná kniha, vďaka ktorej pochopíte, že všetko začína v nás, v našej hlave, v našom vnútri. Ak chcem niečo zmeniť, tak najprv musím zmeniť seba a až tak môžem očakávať zmenu od niekoho/ niečoho. Od tohto autora som si kúpila aj druhú knihu (druhá časť) Šlabikár šťastia: Sebaspoznanie, súvislosti, sebapremena, ktorú si plánujem so sebou vziať o týždeň na dovolenku. Mám rada takéto knihy, vlastne vďaka ním som začala opäť čítať, tešiť sa na knihu, tešiť sa na to, čo mi prinesie. Ak máte nejaké typy na podobné knihy, tak sem s nimi. Budem rada za každé odporúčanie. 


Na záver by som napísala už len toľko, že najradšej nakupujem knihy v kníhkupectve, kde si ich môžem prelistovať, pozrieť, prečítať úvodné slovo. Mimochodom, milujem vôňu kníh a tiež čerstvo vytlačené časopisy, ktoré dorazia do obchodov. Na fotke môžete vidieť môjho kocúra, ktorý sa tiež vrhol do čítania.


Photo: Vladies 

4 Komentáre

  1. Moc hezky clanek. Ja knihy miluji snad odmala, ve skole jsem povinnou cetbu ale nemela v lasce a necetla ji, naopak ted po klasice sahnu dobrovolne. Knihy o mode apod nevyhledavam, chci pribeh, takze romany.
    A knihy nakupuji na netu v bazaru ci Levne knihy.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Juj, tak som sa dočkala. :3 Veľmi si ma týmto článkom potešila. :) Je moc pekný a aj fotky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež som v detsvte knihy veľmi nečítala, až tuším ako 13 ročnú ma to konečne chytilo a už nejako nepustilo, ešte po vysokej som krátko mala pauzu, asi som sa kníh na vysokej presýtila, ale momentálne mám opäť knihomániu. Najlepšie knihy píše podľa mňa Dan Brown, už som čítala dve knihu a chcem si prečítať ďalšie, ten autor píše hrozne pútavo, inak tiež mám rada vôňu kníh a atmosfériu kníhkupectiev, ale nekupujem si knihy tak často, skôr už začínam využívať knižnice a veru sa tam dajú nájsť úžasné diela.

    OdpovedaťOdstrániť