DIY: Topy s odhalenými ramenami


Dlho som premýšľala, či vám tento diy postup ukážem. Ale nakoniec som si povedala, že postup nie je vôbec zlý, ale vina je v mojej "neschopnosti" práce s látkou. Pretože, druhý top v modrej farbe s kvetinami mi vyšiel presne tak, ako by vyzerať mal. Len škoda, že ten prvý top som šila z nie veľmi príjemnej (komplikovanej) látky, a preto to dopadlo tak, ako to dopadlo.  Vzhľadom k tomu, že som ešte amatér a neviem si dať rady so všetkým. Ale dôležité je učiť sa z vlastných chýb. Nie som profesionálna krajčírka, som samouk, ktorý sa učí, skúša a stále číta niekoľko kníh o šití.

Ak sa pozriete na ten modrý top s kvietkami, tak ten mi naozaj (sebakriticky) vyšiel. Pri tom zelenom tope je vidieť, že sa mi pracovalo s látkou zle. Podľa slov kamarátky, ktorá má omnoho viac skúsenosti so šitím než ja, som sa dozvedela, že je vždy dobre po každom stehu látku prežehliť. Ak by som tak spravila, tak látka by sa mi tak nevlnila. Tiež si vždy pozrite, ako k sebe vzory látky prišívate. U mňa sú čiary na rukávoch horizontálne a na trupe vertikálne, ale o tom viem. Bolo to zámerne! Je to v podstate naozaj jednoduchý top, ktorý môžu vyskúšať začiatočníčky, ako som aj ja. Len si vyberte dobrú látku, aby ste si prácu nekomplikovali. V obchode s látkami vám iste dobre poradia. A budem rada, ak mi do budúcnosti ohľadom šitia poradíte aj vy. Respektíve, odovzdáte cenné rady alebo skúsenosti.

Letné dni ešte nekončia, tak prečo si neušiť na záver letných prázdnin tento top? Možno ním prvý deň v škole oslníte svoje spolužiačky. 


Potrebujete:

  • 1,5 m látky 
  • šijací stroj
  • gumu
  • nožnice
  • niť, stehovku
  • špendlíky
  • krajčírsky meter 
  • bielu kriedu


Postup: 


Krok 1: Látku prehnite napoly. Tie strany, ktoré má byť vidieť musia byť oproti sebe. 
Krok 2: Vystrihnite jednu väčšiu časť na trup a dve menšie časti na rukávy. Nezabúdajte nechávať "viac miesta", tak, aby vám bol top po zošití dostatočne voľný, takisto musíte myslieť na podšívanie látky, kde je dobre nechať aspoň 3-4 cm navyše. 
Krok 3: Každý spodok látky (spodnú časť, ktorú bude vidieť) podhnite osobitne. Ak ste začiatočníčky, môžete si pomôcť stehovkou, bude sa vám lepšie šiť na stroji. 
Krok 4: Podhnuté časti látky prešite na šijacom stroji. 
Krok 5: Rukávy, pomocou špendlíkov pripnite k trupu. Opäť si môžete pomôcť stehovkou. 
Krok 6 a, b: Prišpendlené časti prešite na šijacom stroji. 
Krok 7: Vrch topu podhnite o aspoň 3-4 cm a prišpendlite. 



Krok 8: Prišpendlený vrch topu prešite a nechajte aspoň 4 cm voľný priestor. 
Krok 9: Prevlečte gumu a miesto, skadiaľ ste prevliekali gumu, prešite šijacím strojom. 






#OOTD: Topy (Vladies DIY) / Šortky: H&M / Klobúk: F&F / Topánky: Jenny Fairy / Ruksak: Gate



Foto: Beáta F. & Vladies









15 Komentáre

  1. Vypadá to skvěle! Ale nejsem si jistá, že bych to zvládla :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! :) Ak si nie si istá, skús to najprv na látke, ktorú nepotrebuješ, respektíve, ktorú ti nebude ľúto zničiť. Ak ti to pôjde, tak si kúp peknú látku a pusti sa do šitia :) ❤.

      Odstrániť
  2. Ty jo, tak to vypadá skvěle! Vladies, jsi šikulka :) Možná to taky zkusím, až seženu nějakou pěknou látku..

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. teda waaau ! najskôr som si myslela, že budeš v článku iba prerábať z obyčajného trička na takéto (aj to by bolo pre mňa ťažké :D ), ale keď som si prečítala že čisto z látky, tak som ostala v príjemnom šoku :) si neskutočne šikovná :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto je super DIY! přesně tyhle topy teď poslední dobou pořád okukuji na pinterestu. Určitě jej zkusím ušít, ale nejsem si jistá, jak to dopadne, protože šicí stroj neumím používat. Nicméně tobě se to povedlo a topy ti nesmírně sluší!!! BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! :) A odporúčam ti to isté, čo pri Luccy Enne (komentár č.3). Pevne verím, že na starej látke sa naučíš zaobchádzať so strojom a potom môžeš šiť pekne naostro. Držím prsty ;) ❤.

      Odstrániť
  5. šikuľka :) vyzerá to super, keď budem mať trošku času určite si aspoň jeden skúsim :) vďaka za inšpiráciu :)

    OdpovedaťOdstrániť