Športom a stravou k lepšiemu zdraviu



Dnešný článok bude o tom, aký mám názor na šport a zdravé stravovanie, ako som sa k ním dostala, čo ma na tom najviac baví  a tak isto, aké športy mám najradšej. Ak zalistujete v pamäti alebo v histórií blogu, tak zbadáte, že som vám občas niečo s cvičením spomenula a pripravila zopár receptov. O tom, že zdravá vyvážená strava a šport sú pre nás, pre naše zdravie, pre náš život veľmi dôležité už viete. Píše o tom niekoľko časopisov, hovorí o tom niekoľko fitness trénerov, výživových poradcov, lekárov... Ale moja otázka znie: Robíte v tomto smere niečo pre seba, alebo si to uvedomujete, že bolo by to správne, ale neurobíte pre to nič, len tak nad tým mávnete rukou? 

No, a teraz by som prešla k svojmu príbehu alebo k mojej ceste za kvalitnejším a lepším životom. Ani ja som kedysi nedodržiavala tento, dá sa povedať dnešný trend. K lepšiemu stravovaniu ma prinútila moja choroba, a tou je cukrovka 1 typu, ktorú som dostala ako 7-ročná. Táto choroba nie je liečiteľná, to znamená, že sa so mnou bude vláčiť po celý môj život. Preto musíme byť spolu dobrí kamaráti. Môžem povedať, že práve vďaka tejto chorobe som sa naučila lepšie a vyvážene stravovať a takisto som si našla pozitívny vzťah k športovaniu. Ako malé dieťa som vždy behávala po vonku, až kým neprišla puberta. Zatiaľ najťažší zlom v mojom živote, pretože človek je v tomto období veľmi tvrdohlavý, nedá si v ničom poradiť, vždy si myslí, že len on má pravdu a nikto iný. Preto som sa v puberte pohoršila, čo sa životosprávy týka. Na správnu koľaj som sa dostala až v mojich 18-rokoch. Začala som sa viac zaujímať o to, čo zjem, akú hodnotu má to jedlo a pod.. Zároveň som začala intenzívne športovať, čo mi trvá až dodnes. Milujem beh, bicyklovanie, korčuľovanie, plávanie, turistiku. Kedysi som chodila aj 2-krát do týždňa na zumbu a na spoločenské tance. V súčasnosti  by som rada skúsila pilates a jumping. Vraj to je makačka, ale "to ja rada". V letnom období sa najviac venujem bicyklovaniu a  korčuľovaniu. Sem-tam si idem zaplávať alebo na turistiku. V zimnom období sa venujem cvičeniu v posilňovni, ktorú mám spravenú doma. Jedine behám celoročne, pretože pri behu viem najlepšie zresetovať, vypnúť, nemyslieť na nič len sa sústrediť na beh.  Ak ste do behu zamilované, tak ako aj ja, viete veľmi dobre o čom hovorím. Len si pri behaní dávajte pozor, pretože je veľmi dôležité, aby ste mali správnu a kvalitnú obuv, aby ste správne dýchali, čiže mali dobrú techniku a tak isto behajte po mäkkých terénoch, t. j.  po lese alebo po bežeckých tratiach, ktoré máte na väčších sídliskách. Najhoršie je behať po betóne. Vtedy veľmi trpia vaše kĺby, o ktoré sa tiež starajte, pretože nohy vás nesú po celý váš život (odporúčam jesť gumené cukríky, pomáhajú udržiavať kĺbové mazivo). 


Ľudí k zmene životného štýlu na zdravší vedie väčšinou chudnutie. Ruku na srdce, ale ktorá si nepovedala najmenej 1000 krát, že "musím schudnúť" ? Aj ja som si to povedala asi 2000 krát... Ale keď príde na lámanie chleba...zo začiatku to ešte ide, ale potom stratíme nádej a vzdávame to. Až sa no to úplne vykašleme. Preto si myslím, že dôležitejšie je zmeniť celkový postoj k svojmu životu. Mám na mysli zmeniť svoj jedalníček na celý život, jesť pestrú vyváženú stravu a športovať každý deň, aspoň 30 minút a snažiť sa cez deň hýbať čo najviac. Verte či nie, ak prestanete myslieť na signál: "chcem schudnúť" a budete sa sústrediť na to, čo som vám pred chvíľou spomínala, tak aj tie kilečka pôjdu dole a ani neviete ako. Pri chudnuti chceme dosiahnuť veľmi rýchle výsledky a keď sa tie po čase nedostavia, tak sme smutný, poplačeme si a niektorí to zajedáme. Tým pádom dobehneme to, čo sme zhodili a sme opäť na začiatku, znova v tom začarovanom kruhu. Je dôležité si uvedomiť, že len zdravé stravovanie nestačí, i keď strava prináša 70% úspechu a zvyšných 30% je šport. Ale strava a šport sú veľký kamaráti, ktorí idú ruka v ruke. Jedzte 5-6 krát denne menšie porcie (raňajky, desiata, obed, olovrant, prvá večera, druhá večera) a športujte minimálne 3-krát do týždňa. Jedzte viac ovocia, zeleniny, strukovín, zdravé tuky. Samozrejme, neobmedzujte sa! Aj nezdravé jedlá treba jesť, aj slaninku, klobásku, čokoládu, či koláčik, ale nezabúdajte, že všetko v zdravej miere. A budete sa cítiť lepšie, o niečo ľahšie, spokojnejšie, budete mať viac energie. Vlastná skúsenosť! Všetko, čo je v tomto článku napísané sú vlastné skúsenosti. Samozrejme aj ja mám svoje dni, aj ja niekedy zlyhávam a netvrdím o sebe, že som perfektná. Vždy mám čo na sebe zlepšovať a preto sa treba snažiť naďalej. A zabudla som napísať, že to robte hlavne PRE SEBA, nie preto, že sa iným ľuďom nepáčite. Vy musíte byť spokojné sami so sebou, so svojim životom a až vtedy budete sršiť pozitívnou energiou, budete spokojné a sebavedomé. Nikto za vás v živote nič nevyrieši, nič nespraví len vy samé! Dúfam, že som vás týmto článkom inšpirovala, motivovala, povzbudila a aj vyčerpala :D. Želám vám, aby ste boli zdravé, šťastné, aby ste robili to, čo vás baví najviac a aby ste mali každý deň krásny. Vaša Vladies <3 








8 Komentáre

  1. Vypadáš úchvatně a máš krásné vlásky! ♥

    Wishing you a fabulous new week!
    Love, Suzy ( ˘ ³˘)♥

    THE KAWAII PLANET

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super clanok. Drzim palce aby sa nepohorsilo a nech ti co najdlhsie vydrzi. Ja som schudla teraz 3kg, vynechanim chleba ale musim sa zas rozhybat co sa sportu tyka. U mna je to prechodne, bud to so sportom prehanam, ale necvicim vobec. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! ♥ Som rada, že si niekto prečítal aj článok... :) Super, blahoželám ti k úspechu a teším sa s tebou. A vidím, že nie som sama. :D U mňa to je tiež podobne, buď makám ako včielka alebo necvičím niekoľko dní a tak opäť začnem. Povinnosti a nálada (aj lenivosť) robia svoje, ale snažím sa to zmeniť a nájsť si každý deň čas na šport. Tak držím prsty aj tebe. ;)

      Odstrániť
  3. Skvelý článok... ja sa chystám na detox a chudnutie, konečne si chcem na narodeniny darovať svoju vysnívanú postavu (:

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :). Ja detoxi veľmi nepodporujem. Telo sa totižto vie "očistiť" aj samo. Dôležité je zmeniť si stravu postupne, ak chceš, aby ti to ostalo celoživotne. Každopádne ti naozaj strašne držím prsty! :) Nevzdávaj to, bude to dlhá cesta za vysnívanou postavou, ale bude stáť za to :).

      Odstrániť
  4. Skvelý článok:) doslova na nakopol k cvičeniu, snažím sa cvičiť pravidelne;) a jumping zbožňujem,určite ho vyskúšaj! Je to skvelé odreagovanie:)
    http://vsetko-co-mam-rada-by-vaja.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som veľmi rada, bolo to aj mojím zámerom. Som rada, že si vytrvalá, prajem ti, aby ťa to držalo stále :). Jumping ma tiež strašne láka už dlhšiu dobu, no nedopracovala som sa k nemu lebo mi to zatiaľ nevyšlo. Ale určite to vyskúšam! :D A navyše vraj "robí" krásnu postavu ;).

      Odstrániť